Leestijd 1 - 2 min
Ochtendje onderhoud op de kinderboerderij
Het paard naar de paardenbak, de beesten voeren en de stallen uitmesten: kinderboerderijbeheerder ‘mevrouw Conny’ is druk vanochtend. Gelukkig is hulp onderweg. De techniekgroep van Het Molenduin in Santpoort-Noord komt helpen bij het onderhoud. Hans Kelderman, voorzitter college van bestuur van de Aloysius Stichting, kijkt mee.

Leerwerkmeester Ron Merks maakt er voor de groepsstage in zijn technieklokaal, een echte werkbespreking van. Zo’n voorbereiding hoort er straks in de beroepspraktijk immers óók bij.
“Ronnie en Nigel gaan aan de slag met het kippenhok, Jermain schildert de regenpijp en Delano, Mike en Ugur mogen groenonderhoud doen”, somt Ron op. Hij bespreekt aandachtspunten voor tijdens de stage. Wat is belangrijk bij samenwerken? Hoe werk je veilig? Samen maken Ron en onderwijsassistent Desiree Bogert er een zo realistisch mogelijke werkdag van.

Bij ons kun je leren met hoofd, hart en handen in een betekenisvolle leeromgeving: dat is koersdoel 5 van onze koers Samen betekenisvol leren. In dit artikel lees je hoe Het Molenduin dit koersdoel in praktijk brengt. Hoe doe jij dat op jouw school? Deel je ervaringen op intranet!

Praktijkjongens

“Deze jongens vinden leren in de praktijk heerlijk”, legt Ron even later uit aan Hans Kelderman. “Met theorie hebben ze niet veel.” Dat ze al lerend nuttige dingen doen voor de kinderboerderij, stimuleert enorm. En ondertussen draait het om werknemersvaardigheden als op tijd komen, leren samenwerken of vragen stellen als je iets niet begrijpt.
Mooi om te zien, vindt Hans Kelderman. “Niet voor niets is leren met hoofd, hart en handen één van onze koersdoelen. Wij willen ons onderwijs betekenisvol maken en voor deze jongens is werken met hun handen in de praktijk een prima route naar een baan.”

Complimenten

“Ik heb er zelf voor gekozen om hier te komen”, vertelt Jermain aan Hans Kelderman, terwijl hij vakkundig de verfkwast hanteert. “Op andere scholen ging het niet. Door mijn ADHD heb ik soms een time-out nodig en daar houden ze hier rekening mee.”
Terwijl Ronnie en Nigel zelfstandig hout bewerken, verwijderen Delano, Mike en Ugur heel wat onkruid langs de paardenbak. Ze hadden he-le-maal geen zin in die klus, maar zijn toch geconcentreerd bezig. Dat levert dikke complimenten op van Hans, Ron en Desiree. Glunderend zegt de onderwijsassistent: “Dat ze ondanks hun tegenzin zo goed werken, is echt positief!”

"Niet voor niets is leren met hoofd, hart en handen één van onze koersdoelen."
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Jeroen Jazet
eerder verschenen jaarmagazine 2017-2018
relevante categorieën aansluiting arbeidsmarkt, hoofd, hart en handen, werknemersvaardigheden

Contact

Molenduin Driehuis

Molenduin Santpoort

Molenduin Schagen